Äpplet och masken

Danmark 2009. Æblet og ormen. Regi: Anders Morgenthaler. Svenska röster: Fares Fares, Claes Malmberg, Pia Johansson, Svante Thuresson. Åldergräns: Barntillåten. Längd: 1.19.

Redan Anders Morgenthalers Prinsessan (2006) var en medioker historia med en schablonartad hämnarberättelse till stel animation. Men jämfört med hans nya barnfilm Äpplet och masken är den ett mästerverk. Konstnärligt har han förfallit från ett halvlyckat försök att göra japansk anime till något som ser ut att ha lyfts direkt ur någon missriktad skolbroschyr på tema vänskap.

Teckningsstilen är fantasilös och banal. Detsamma gäller historien om äpplet Torbens (Fares Fares) sökande efter en plats i världen tillsammans med sin inneboende mask Silvia. I stället för humor har man späckad handlingen med idel skrikiga konflikter. Vrålanden av ”Tyst!” och ”Håll käften!” upprepas snart med enerverande frenesi, och det gör ingen lycklig.

Överhuvudtaget bygger äventyret och det som ska föreställa komik på en ångestfylld odyssé genom en omvärld av ständiga faror och galna ”främmande”. Slutklämmen blir en hyllning till den begränsade horisonten, det långsamma lantlivet i en återupprättad liten ö av idyll. Också det en bild av dansk främlingsfientlighet och provinsialism.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-10-29.