Zombieland

USA 2009. Regi: Ruben Fleischer. Skådespelare: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin, Bill Murray. Längd: 1.zombieland21.

En våldskåt machohillibilly. En sexfantiserande nörd med tarmproblem. En sexig bitch med cynisk och brådmogen lillasyster. En apokalyptisk värld av zombier. Och en film självbelåtet skrockande av korkade kommentarer, vulgära produktplaceringar, generande kändisdyrkan och en intetsägande störtflod av populärkulturella referenser.

Bästa apokalypsskämtet: Gänget kommer till det zombiefierade Hollywood, där kommande apokalypsfilmen 2012 utannonseras på Grauman’s Chinese Theater. Värsta apokalypsskämtet: Hillybillyn berättar om sin sons död under zombieepidemin och tillägger: ”Jag har inte gråtit så mycket sedan Titanic.” Kanske är jag inte tillräckligt coolt avtrubbad, men för mig är det bara osmakligt.

Däremellan ligger en del skjut-och-spring och många poänglösa transportsträckor med tomgångsdialog framsagda av gråtrista stereotyper. Sällan har mänsklighetens undergång till tonerna av zombieslakt varit så… tråkig. Inte ens Bill Murray kan med sin deadpanhumor liva upp den sömngångaraktiga historien. Om något vittnar det om de senaste decenniernas akuta behov av nytt blod i skräckgenren.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-10-23.