Wallace & Gromit: A Matter of Loaf and Death

Storbritannien 2009. Regi: Nick Park. Röster: Peter Sallis, Sally Lindsay. Längd: 0.29. DVD-bonus: Regissörskommentar, making-of-film, speldemo, trailers.
DVD/Blu-Ray (import)

Det har länge ryktats om pingvinskurken Feathers McGraws återkomst efter Fel brallor (The Wrong Trousers, 1993), och om ni tittar noga i bakgrunden till scenen på zoo i den här nyproducerade kortfilmen för BBC så ser ni ett rep av lakan hänga från hans cell ovanför en efterlysningsaffisch. Han har rymt!

Det är bara en i en myriad kluriga detaljer i denna thriller för alla åldrar vars titel anspelar på Powell & Pressburger-klassikern A Matter of Life and Death, på svenska Störst är kärleken, från 1946.

Wallace & Gromit A Matter of Loaf and Death

Här citerar man sedan ur bland andra Psycho och Aliens, och i Gromits rum finns en hel katalog film- och skivtitlar med hundstuk.

Men mest av allt är filmen en fartfylld parodi på deckarklichéer när Wallace & Gromit öppnar bageriet Top Bun och hemsöks av en bedagad skönhetsdrottning, som definitivt inte har rent mjöl i påsen. Filmen jäser förstås av typiskt brittiska ordvitsar om bröd. Är det en slump att manusförfattaren heter Baker?

Som vanligt är det upp till den betydligt klyftigare Gromit att klara skivan. Undra på att det är hunden och inte hans husse som har en fanclub i hemlandet.

Nick Park håller sig till beprövade grepp, och visst är det både fascinerande och kul att se hur mycket man kan variera samma recept. Men så här 20 år efter debuten i Osten är slut börjar hans radarpar bli moget för en smula förändring.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-04-03.