Tre rövare

affisch_TRERÖVARETyskland (Die drei Räuber) 2007. Regi: Hayo Freitag. Röster: Gunnar Uddén, Gunnar Nilsson, Linus Lindman, Kia Skog. Längd: 1.15.

Tysk animerad barnfilm, kan det vara något att hänga i julgranen. Jo, faktiskt. Det är en både vackert och finurligt tecknad historia som för ovanlighets skull riktas till de minsta barnen och som i traditionell 2D känns nästan exotisk numera.

Filmen handlar om Tiffany som efter att förlorat sina föräldrar skickas till barnhem. Där styr en monstertant som tvingar barnen att skörda sockerbetor hela dagen I en maskin omvandlas dessa sedan till tårtor som hon proppar i sig. På vägen till detta skräckslott läser Tiffany emellertid en saga om en rik maharadja, och när tre ökända rövare överfaller hästekipaget lurar hon dem att kidnappa henne för en enorm lösensumma.

Visst anar man vartåt det lutar, men fram till dess har filmen några fyndiga inslag. Bland annat lär Tiffany de alltmer barnkära rövarna att läsa och skriva, och i bakgrunden ställer skogens djur och knytt ideligen till med hyss. Det är inte utan att man tänker på Sven Nordqvists böcker om Pettson & Findus, fast med en nypa av Hans Arnolds skräckgemytliga teckningsstil.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-12-24.