The Uninvited

UuninvitedSA 2009. Regi: Charles och Thomas Guard. Skådespelare: Emily Browning, Arielle Kebbel, David Strathairn, Elizabeth Banks. Längd: 1.27.

En polerad och bitvis förföriskt fotograferad men konventionellt utslätad nyinspelning av Kim Ji-woons surrealistiska skräckfilm A Tale of Two Sisters från 2003. Originalets utsökta kinesiska askar av återblickar och mardrömslika scener när verkligheten bokstavligen spricker sönder har lämnat plats för en lättsmält och bitvis småtråkig tonårsrysare.

Den freudianska undertexten om familjen som tryckkokare för bortträngda sexuella drifter har punkterats till menlöst småputtrande, och Elizabeth Banks är en svag ersättning för Yum Jung-ahs genuint obehagliga styvmor. Det som återstår påminner mest om thrillern Handen som gungar vaggan från 1990. Samma klumpiga chockeffekter, och samma förutsägbara slut som filmen flaggat så intensivt för under hela speltiden att man som åskådare närmast blir chockad över hur banalt det blev när man väl är framme.

Av skådespelarna är veteranen David Strathairn den ende som lämnar något mer bestående intryck som konfliktundvikande och kyligt undanglidande pappa. De USA-debuterande brittiska regissörsbröderna Guard gör däremot ett opersonligt och temperamentslöst intryck. Som om de hade arbetat efter en skräckfilmsmanual.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-04-17.