The Spirit

USspiritA 2008. Regi: Frank Miller. Skådespelare: Gabriel Macht, Eva Mendes, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson. 1.48.

På papperet är Frank Miller den givne regissören att filmatisera Will Eisners originella blandning av hårdkokt deckare och screwballkomedi i den stilbildande serien The Spirit. Resultatet är tyvärr en annan historia och har inte mycket mer än namnet gemensamt med originalet. Bäst kan filmen sammanfattas som Sin City 1½, en slapp imitation av Miller & Rodriguez skapelse från 2005.

Eisners lättsamma genreblandning och egensinniga berättelser på gränsen mellan dröm och verklighet har ersatts av Millers sadomasochistiska fixering vid våld och sex. Eller snarare våld som sex. Han dröjer nämligen gärna vid utdragna, bloddrypande uppgörelser mellan psykotiska män med superkrafter och vapenskrammel mellan lättklädda femmes fatales direkt nedstigna från catwalken via amerikanska arméns lagerlokaler.

Storyn är inget, poseringarna är allt. Att börja leta efter orsaker, samband eller logik är direkt löjeväckande. Handlingen är så överlastad av utslitna genreklichéer och poänglösa uppvisningar i bisarra scener mellan maskeradklädda skådespelare att man redan efter en kvart av speltiden storknar av filmens totala brist på eget liv.

När en ung kvinnlig polis i urringad raffpolisdräkt börjar snacka om Elektrakomplex som brottsmotiv låter det som om regissören snabbt och slarvigt skrivit av uppslagsordet från någon encyklopedi i hopp om att imponera på åskådaren. Kanske vill han också frambesvärja illusionen om något slags intellektuell substans. Men här skramlar det tomt, och även som yta – som mekanisk action och spänning – är det tröttsamt.

Idétorkan föder desperation. I en scen heilar superskurken Dr. Octopus omkring i SS-uniform likt en dödbakad repris på Det våras för Hitler. I en annan skåpar han ut Schwarzeneggers allra som knasigaste actionbombasmer i en segt utdragen shootout mot en stridshelikopter.

Då är filmen bortom all räddning, förlorad i en fånig distanslöshet till alla de schabloner Eisner lekte med i serieförlagan.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-01-02.

The Spirit

Publicerades 1940-52 som huvudserie i en tecknad söndagsbilaga till en rad amerikanska dagstidningar och 1941-44 även som daglig seriestripp.

Redan i första äventyret mördas unge polisen Denny Colt av den galne vetenskapsmannen Dr. Cobra men återuppstår som The Spirit tack vare skurkens bisarra laboratorieexperiment.

Från 1960-talet blev äventyren mer sporadiska och gjordes även av andra än Will Eisner. I Sverige publicerades serien i Agent X9, Fantomen och Serie-Nytt.

Efter Eisners död 2005 publicerades Spirit-äventyr gjorda av Darwyn Cooke & Jeph Loeb (2006-07) för Time/Warner-ägda DC Comics (äv. Batman och Superman).

År 2008 började serien produceras av ett team med f.d. MAD-medarbetaren Sergio Aragonés och Mark Evanier som författare tillsammans med tecknarna Paul Smith och Mike Ploog.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-01-02.