Race to Witch Mountain

USA, 2009. Regi: Andy Firace_to_witch_mountainckman. Skådespelare: Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig, Carla Guigno, Ciaran Hinds. Längd: 1.38.

Actionspäckad totalrenovering av Escape from Witch Mountain (1975) och uppföljaren Return to Witch Mountain (1978). Race to Witch Mountain behåller grundidén om några utomjordiska barn som strandat på jorden och som med hjälp av några vanliga jordbor försöker undvika några elaka män i svart, hitta sitt rymdskepp och ta sig hem.

Handlingen är emellertid underordnad filmens pärlband av biljakter, slagsmål, explosioner och ett ganska roligt mellanspel på en sci-fi-mässa i samma stil som Galaxy Quest. Där syns bland andra skådespelarna från originalfilmerna och alienskräckförfattaren Whitley Streiber.

Ciaran Hinds når inte upp till Christopher Lees skurkporträtt i Return, men Dwayne Johnson (ex-The Rock) är i gengäld en sympatisk hjälte och ”rymdbarnen” AnnaSophia Robb och Alexander Ludwig har hittat balansen mellan det främmande och mänskliga. Carla Guigno får däremot inte mycket skruv på sin småknasiga astrofysiker.

Regin är funktionell och effektiv. Andy Fickman är ingen Spielberg, men det höga berättartempot känns aldrig forcerat. Med en bra filmklippare åstadkommer han några spännande scener, om än en biljakt för mycket.

Som vanligt i den här typen av storsatsningar öppnar slutbilderna för en uppföljare, kanske på barnens ekohavererade hemplanet. Den lär bli en rysare för generationen som ska ärva våra samlade miljöförstöringar.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-04-11.