Pettson & Findus – Glömligheter

Sveripettson_findus_gla_mligheterge, 2009. Regi: Jørgen Lerdam & Anders Sørensen. Röster: Tord Peterson, Lukas Karlsson, Gunnar Uddén, Mona Seilitz. Längd: 1.10.

Trots den bedrövliga Tomtemaskinen har de danska animationsveteranerna Lerdam & Sørensen fått förnyat förtroende, och regin av den nya filmen har gett i stort sett samma resultat. Ingenting av den elegans och påhittighet som karakteriserar Sven Nordqvists böcker har gjort något avtryck här. Animationsstilen är knyckig och kantig, teckningsstilen ibland direkt ful.

Den starkaste delen av Glömligheter – enbart den knöliga titeln ger rysningar – är en snabbversion av När Findus var liten och försvann. Det är också en av de bästa titlarna i bokserien. Varför kunde de inte byggt hela filmen kring den i stället? Då kunde man till exempel gjort mer av mucklornas värld under golvet och i väggarna till Pettsons hus.

Nu spretar filmen ut i en rad likgiltiga episoder där Pettson prövar en simträningsmaskin som inte bara visar sig vara opraktisk utan också rejält tråkig, en ospännande skattjakt och en avslutande berättelse där gubben tappar minnet och börjar dricka te i stället för kaffe. Roligare än så blir det inte.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-03-13.