Nicke Nyfiken 2: Apa på rymmen!

Ucurious_george_ver3SA 2009. Curious George 2: Follow That Monkey!. Regi: Norton Virgien. Svenska röster: Andreas Nilsson, Hans Wahlgren, Helen Sjöholm, Claes Ljungmark. Längd: 1.20.

Den första Nicke Nyfiken (2006) var en sällsynt lyckad animationsfilm, som inte bara bevarade förlagans särpräglade teckningsstil utan också andan i H.A. Reys lättsamt anarkistiska berättelser. Filmens framgångar gav upphov till en tv-serie och har nu fått en fristående uppföljare, regisserad av Norton Virgien (Rugrats).

Teckningsstilen har man lyckats bevara, men berättelsen har inte samma flyt och originalitet. Ted – alias Mannen i den gula hatten – pratar sönder flera scener med ett byråkratspråk som han lagt sig till med inför sin jobbansökan till att bli museichef och som blir ytterligare knölig i den kantiga svenska översättningen.

Och varför måste tågresan tvärs över USA för att hjälpa cirkuselefanten Kayla träffa sin familj kantas av citat från på moderna actionfilmer, toppad av ett fallskärmshoppningsstunt hämtat direkt från James Bond? Det känns som ett krystat grepp för att hålla föräldrarnas intresse vid liv och ett ängsligt försök att följa trenden i andra actionfilmer, nämligen att citera varandra.

Förlagan har blivit älskad och tidlös just därför att den har något eget, en originalitet och integritet utan sidoblickar på andras verk. Nicke Nyfiken 2 får i stället liv på den magiska show som inleder filmen och i avsnittet när alla leker och har kul på bondgården. Där rockar apan loss till sin egen musik.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-08-07.