Natt på museet 2

USA 2009. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian. Regi: Shawn Levy. Skådespelare: Ben Stiller, Amy Adams, Owen Wilson, Robin Williams. Längd: 1.45.

Extra allt. night_at_the_museum_battle_of_the_smithsonianStörre museum. Mer eller (oftast) mindre lyckade vitsigheter i snart sagt varenda replik. En osorterad katalog över smått och stort ur människans historia. Abraham Lincoln som snäll stenjätte. Och fler djur.

Den här tvåan är som tvåor brukar vara numera: dyrare, skränigare och packad med specialeffekter. Bättre? Om mer och större är bra.

Ben Stiller är tillbaka som nattvakt. Nästan i alla fall. För efter ettan har han blivit en framgångsrik uppfinnare av varor man inte visste att man behövde. Som den självlysande ficklampan.

Så, när hans kompisar på Naturhistoriska museet i New York skeppas till världens största museum, Smithsonian Institution i Washington D.C., åker han dit, tar sig in och klär ut sig till nattvakt. Bara för att hamna i en konspiration, där en egyptisk farao tillsammans med Ivan den förskräcklige, Napoleon och Al Capone försöker ta över världen.

Kul? Om knasigt är höjden av lycka. Komiken bygger nämligen inte på några kunskaper om de historiska personerna. Ingen av manusförfattarna verkar ens ha varit i närheten av ett uppslagsverk. Det ska räcka med att figurerna poserar tillsammans i sina kostymer som ett rörligt vaxkabinett.

Den enda ljuspunkten är Amy Adams (Tvivel) i rollen som den amerikanska flygarpionjären Amelia Earhart. Trots hennes omöjliga, knöliga dialog och ett obekvämt romantiskt småputtrande med blekfisen Stiller lyckas hon ändå förmedla liv och passion. Om det måste komma en trea, låt henne ta över.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-05-22.