Himalaya, Where the Wind Dwells

Sydkorea 2008. Himalayaeui, sonyowa. Regi: Jeon Soo-il. Skådespelare Choi Min-sik, Gurung Hamo, Gurung Namgya, Sherpa Tenjing. Längd: 1.35.

En nepalesisk gästarbetare i Sydkorea dör och tjänstemannen Choi (Choi Min-sik från Oldboy) bestämmer sig i all hast för att föra hans aska till hembyn i en oländig del av Himalaya. I kostym, rullväska och med höjdsjuka anländer han till familjen men drar sig för att berätta om dödsfallet. I stället driver han lika planlöst omkring i tillvaron kring byn som vi av upptakten anar att han gör hemma i Seoul.

Jeon Soo-il har gjort en ordknapp – långa stunder ordlös – berättelse. Det sägs egentligen ingenting väsentligt i tal, allt är antydningar i mimik och bildkomposition. Kanske en roadmovie, fast det är tveksamt om det sker någon utveckling mellan start och mål. Eller om ens resan är målet.

Choi försöker anknyta till bybornas vardag men får ingen riktig kontakt, inte bara för språkförbistringens skull utan framförallt på grund av sin egen inre tomhet. När han väl gör något blir det mekaniska imitationer av dem han möter: gästarbetarens flöjtspelande son, de brännsvinsdrickande gubbarna på tavernan och till slut en vit häst som han följer på en lång vandring.

Början är lovande, men efter halva filmen gör sig bristen på dramaturgi och idéer påmind. Det blir ett bildband om vardagen i en bergsby. Varken mer eller mindre.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-11-20.