Gamer

gamerUSA 2009. Regi: Mark Neveldine & Brian Taylor. Skådespelare: Gerard Butler, Amber Valletta, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick. Längd: 1.35.

Radarparet Neveldine & Taylor slog igenom för några år sedan med Jason Statham-actionrullen Crank. Med Gamer höjer de ambitionerna till en cynismsmart, postmodern dystopi om ett samhälle toppstyrt av en spelutvecklare som bokstavligen vill kontrollera hela mänskligheten.

Det börjar med SIM-varianten Society, där spelare styr vanliga människor via hjärninplanterad nanoteknik, och fortsätter i krigsspelet Slayer, som använder dödsstraffångar som spelfigurer. Alla dör snart i spelet utom stjärnan Kable (Gerard Butler).

Filmen saknar inte förebilder (Running Man, Matrix), men här finns en skarpare udd mot de stora mediekoncernernas verklighetsmanipulation i en värld som för många storkonsumenter bara finns på TV eller Internet. Mot slutet börjar man emellertid få problem och tar den lätta och sedvanliga utvägen: Det är inte samhällsystemet som sådant det är fel på, utan en rutten maktgalning.

Och så är vi där igen med en kacklande psykopat med Napoleonkomplex. Om bara han röjs ur vägen blir allting bra igen. Synd på en så intressant upptakt.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-09-04.