Friday the 13th

USA 2009. friday_the_thirteenthRegi: Markus Nispel. Skådespelare: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Aaron Yoo. Längd: 1.37.

Redan originalet från 1980 var inte särkilt originellt, snarast en fantasilös och mekanisk version av stilbildaren ALLA HELGONS BLODIGA NATT (Halloween, 1978). Som framgår av den nygjorda jubileumsdokumentären His Name Was Jason gjordes den snabbt och i desperation av några utfattiga filmmakare. Ok, det var då det. Nu har filmserien enbart på bio tjänat ihop mer än en halv miljard dollar, och en hygglig manusförfattare hade man haft råd med 30 år senare.

Men 2009 års reboot har inget särskilt att tillägga, förutom att – som vi lärt oss av Scream-serien – rollfigurerna i skräckfilmer sällan ser skräckfilmer. Följaktligen lallar alla rollfigurerna åter omkring på Camp Crystal Lake – kåta, idiotstenade och aningslösa med en MAKULERAT-stämpel i pannan tills Jason släcker deras likgiltiga liv.

Skräckikonen själv är samma gamla robotliknande löpandebandsjobbare i slakthuset som tidigare. Om man ser till alla betydligt mer påhittiga parodier som gjorts genom åren – i South Park, Simpsons och i mängder av amatörkortfilmer på Youtube med mera – så finns det en guldgruva av både roliga och bisarra idéer att laborera med. Inte en västanfläkt av det syns här.

Det är som om allt kreativt arbete utförts efter omsorgsfull närkontakt mellan hjärnan och Jasons machete.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-02-13.