District 9

district_nineSydafrika/Nya Zeeland 2009. Regi: Neill Blomkamp. Skådespelare: Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Vanessa Haywood. Längd: 1.52.

Sydafrika i en nära framtid. En utomjordisk farkost anländer till Johannesburg och de svältande och sjukliga passagerarna evakueras till ett läger, som snart permanentas till det inhägnade slumområdet District 9. Premisserna liknar både de i Alien Nation (1988) men framförallt landets egen apartheidpolitik och District 6 i Kapstaden. De utomjordiska ”räkorna” (”prawns”) har lånat drag av monstret i David Cronenbergs Flugan (1986).

Metaforiken hamras in lite väl slägghammartydligt och hade nog tjänat på en uppdatering till dagens mer subtila rasism. Likaså börjar den kvasidokumentära skakningskameran och fladdringsklippningen bli lite tjatig även i science fiction (se Cloverfield). Fast Peter Jackson-eleven Blomkamp lyckas genom sin kärvt osentimentala skildring av både människor och ”räkor” få en fräschör i actionberättandet, och handlingen i andra halvan av filmen tar flera oväntade vändningar.

De internationellt oprövade skådespelarna gör ett bra men inte exceptionellt jobb. Därtill är deras rollfigurer alltför begränsade. Sharlto Copleys huvudperson gör dock en ganska rolig byråkratkarikatyr när han i filmens inledning med imbecill naivitet knackar dörr hos de förbluffade ”räkorna” för att få deras godkännande underskrift på regeringens vräkningsbeslut och omflyttningsplan.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-08-28.