Bedtime Stories

USAbedtime_stories 2009. Regi: Adam Shankman. Skådespelare: Adam Sandler, Keri Russell, Guy Pearce, Russel Brand. Längd: 1.39.

Just när man annonserat 2008 års Razzie-nomineringar för sämsta filmprestationer, kommer en het kandidat till finalheatet 2009. Inte nog med att en av vår tids mest obegåvade komiker och skådespelare trots fyllda 42 återkommer som enerverande gnällig jättebebis, filmen är i alla avseenden ett monument över specialeffektsuppblåst fantasilöshet.

Sandler spelar hotellvaktmästaren Skeeter, som drömmer om att få prinsessan och kungariket: Basa för hotellet och gifta sig med den Paris Hilton-klonade bimbo som ska ärva hela kedjan. Eller få ihop det med den filifjonkapräktiga lärarinnan som är systerns bästa kompis.

Han ser sitt hotell som en magisk plats, men vi ser bara ett standardtråkigt hotell. Han drömmer sig bort i sagans land, men där är det om möjligt ännu tristare än på hotellet. Han längtar efter kärlek, men vem skulle vilja byta blöjor på honom?

Som i alla moderna sagor – Shrek, Stardust med flera – tar huvudpersonen sagans klichéer till hjälp, och manipulerar handlingen så att han själv står som segrande hjälte. När man ser Sandler som västernhjälte trava in på den rödmålade, fisande springaren Ferrari eller ta sig an snorkråksmonstret i en Star Wars-liknande episod, då hejar man emellertid på skurkarna och på monstret. Gör slut på eländet, helst också på Sandlers fortsatta karriär.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-02-20.