Superhero Movie

USA, 2008. superhero_movieRegi: Craig Mazin. Skådespelare: Drake Bell, Sara Paxton, Christopher McDonald, Leslie Nielsen. Längd: 1.26.

Trots att alla superhjältefilmer av idag är späckade med självironi och populärkulturella referenser finns det tydligen en marknad för filmer som Superhero Movie, där man med tydliga brakfisar talar om för oss när det är dags att flabba. Och då menar jag bokstavligen kubikmeter av metan.

Det förefaller nämligen som filmmakarna tänkt att tarmgasdimmorna (och en del kiss och bajs) ska skymma filmens hopplösa manus, om det nu fanns något. För egentligen är detta en skamlös omtagning av den första Spider-Man plus några poänglösa utvikningar till Fantastic Four och X-Men.

Det snällaste man kan säga är att speltiden är kort, cirka 70 minuter. Efter några minuter eftertexter följer tio minuter bortklippta scener som är, om möjligt, sämre än de tidigare scenerna, därefter mer eftertexter. Många superhjältefilmer av idag är alltför långa och har ofta fyra-fem upplösningar stapplade på varandra (något filmen missar att parodiera). Ändå känns den här betydligt längre.

Det enda korn av parodi med sting i filmens marginal är Miles Fishers imitation av en scientologipåtänd Tom Cruise. Kanske ett ämne till en framtida Tom Cruise Movie?

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-04-04.