Step Up 2: The Streets

USA, 2008. Regi: John M. Chu. Skådespelare: Briana Evigan, Robert Hoffman, Will Kemp, Sonja Sohn. Längd: 1.37.

John M. Chus låstep_up_twongfilmsdebut är en fri fortsättning på 2006 års Step Up, men nu med en ung vit kvinna i stället för en ung vit man som med en långsökt förklaring placerats i ett afroamerikanskt område i det annars etniskt och klassegregerade Baltimore. Det gör filmen – som dess huvudperson – till en turist i den amerikanska verkligheten, och spelscenerna andas fejk i varje vi-lever-den-amerikanska-drömmen-replik från en av de utklädda, vandrande klichéerna på den ”Fame”-klonade dansskolan.

Det hjälper inte ens att de plockat in Sonja Sohn från The Wire i en otacksam biroll, man kan inte göra en plastkopia till äkta vara. ”It’s not where you’re from but where you’re at,” står det på affischen. Visst.

Som tur är finns några hyfsade dansscener till musik av bland andra Flo Rida, Enrique Iglesias och Missy Elliot. Det börjar med ett kabuki-inspirerat uppträdande i en tunnelbanevagn, går vidare i en rad akrobatiska nummer på en klubb och fungerar kanske allra bäst som en del av den programmatiska handlingen i en flirtande salsadans på ett grillparty. Finalen ser däremot ut att vara modellerad efter någon femton år gammal musikvideo.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-06-27.