Somers Town

StoSUB_SOMERSTOWN_QUAD_FINALrbritannien, 2008. Regi: Shane Meadows. Skådespelare: Thomas Turgoose, Piotr Jagiello, Elisa Lasowski, Ireneusz Czop. Längd: 1.15.

Somers Town är ett anonymt ingenmansland mellan King’s Cross och St. Pancras i London som få londonbor känner till. Samma opersonlighet utmärker dessvärre också filmen med samma namn. Här finns inget av Shane Meadows skarpa blick för människorna på samhällets bakgård som gjorde Dead Man’s Shoes och This Is England både drabbande och väsentliga.

Somers Town är i stället en generande ytlig solskenskomedi; dramatiskt oinspirerad, psykologiskt banal och illa skriven. Endast ett fåtal gags lyser upp. Men de skäms av den plumpa produktplaceringen för tågföretaget som driver tunneltrafiken London-Paris och som också är filmens finansiär. Resan med tåget presenteras därför i repliker och längtansfulla blickar mot stationen som höjden av mänsklig lycka.

Som utfyllnad finns en halvhjärtad tonårsvariant på Jules och Jim – varken intressant som vänskapsskildring eller som romantiskt triangeldrama. Dock vill jag ge en liten eloge till Perry Bensons nollbudgetgangster, bland annat för hans orädda klädsmak (leopardstringkalsonger till isterbuk) och hans desperata affärsidé om att hyra ut solstolar på en höstkall gräsplätt mitt i ingenstans.

Möjligen skulle man kunna klippa ner filmen till en reklamfilm (vilket var den ursprungliga idén), särskilt som finalen övergår från ett svartvitgrå London till en färgglad och inställsamt tokrolig amatörvideokavalkad bland turistmålen i Paris.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-10-03.