Nim och den hemliga ön

USA 2008. Nim’s Islandnims_island_ver2. Regi: Mark Levin, Jennifer Flackett. Skådespelare: Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler. Svenska röster: Amanda Jennefors, Jarinja Thelestam Mark, Björn Bengtsson. Längd: 1.36.

Romanförlagan av Wendy Orr är en typisk postmodern sampling av andra och bättre berättelser. Och filmen, likt så många riktade till barn och ungdomar, är belamrad med synnerligen klumpiga produktplaceringar.

Ena halvan, där elvaåriga Nim och hennes forskarpappa med efternamnet Roseau (!) lever ett högteknologiskt eremitliv på en öde söderhavsö är kalkerad på Disneyklassikern Skeppsbrott i Söderhavet – återupplivad som tv-serie 1998, året innan Orrs roman utkom.

Andra halvan handlar om en inbunden författarinna med torgskräck som skriver äventyrsromaner av typen Indiana Jones (och förstås själv hamnar i äventyret). Precis som Den vilda jakten på stenen. Via sina produktplacerade datorer möts de här två mänskliga öarna (tänk Sömnlös i Seattle). Resten är bara en fråga om transportsträcka med förhinder innan den nya familjen kan förenas.

Persongalleriet är typer snarare än levande varelser. Det gäller både människorna och de dresserade djuren, som faktiskt agerar bättre. Berömvärt är att låta den kvinnliga huvudrollen stå för farsinslagen – ett annars manligt reservat – fast Jodie Foster har dessvärre ingen komisk talang.

Man kan förstås vila ögonen på det utmärkta fotot av Stuart Dryburgh, som tillsammans med några snygga animationsinslag av scenografen Barry Robinson bitvis höjer filmen till en nivå manuset inte förtjänar.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-10-10.