National Treasure – hemligheternas bok

USA 2007. Nationational_treasure_book_of_secretsnal Treasure: Book of Secrets. Regi: Jon Turtletaub. Skådespelare: Nicolas Cage, Jon Voight, Helen Mirren, Ed Harris. Längd: 2.03.

Uppföljaren till den hyfsat framgångsrika National Treasure (2004) proppar inte bara in fler stjärnor utan ökar också den kritiska massan av bisarra historiska kopplingar och logiska brister i handlingen. Men i stället för att skyla över bristerna riktigt vältrar man sig i alla knasiga konspirationsteorier när man åter korsar Indiana Jones med Da Vinci-koden.

I en scen hittar hjältarna just den hemliga boken och får då inte bara ledtrådar till guldstaden de söker utan också till Kennedy-mordet och Område 51 samt en utskrift av vad Nixon sa under de där 18 minuterna han suddade ut på Watergate-banden.

Trots lite vapenskrammel och Ed Harris som fräser elakt (fast utan svärord) på sydstatsdialekt blir det aldrig riktigt skrämmande eller för den delen riktigt spännande om man är över tio år gammal. Det är en snäll matinéfilm som utan censurredigering kan repriseras på vilken barntillåten tid som helst. Och det är säkert producenten Jerry Bruckheimers tanke.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-01-11.