Mumien – drakkejsarens grav

USA/TysMTD_Sneak1Sht_7 (Page 1)kland/Kanada 2008. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Skådespelare: Brendan Fraser, Maria Bello, Jet Li, Michelle Yeoh. Längd: 1.52.

Påkostad. Storslagen. Kalkon. Om de tidigare två Mumien-filmerna var dåliga plagiat på Indiana Jones-serien, så är den här ett dåligt plagiat på sig själv.

Handlingen har förflyttats från mellankrigstidens mumiendal i Egypten till efterkrigstidens Kina, där Jet Lis ondskefulle kejsarmumie väcks till liv av en maktgalen general. Rick och hans familj O’Connell, med Maria Bello som ersättare för Rachel Weisz och den nu vuxne sonen Alex (spelad av den bara decenniet yngre Luke Ford), står förstås i centrum igen.

Till deras undsättning skyndar dock en armé av döda fiender till kejsaren, en 2000-årig häxa med ninjatränad dotter och ett gäng karatekunniga snömän. Inte många dollar har synbarligen gått till manuset men desto mer till explosioner, taskiga visuella effekter och plastiga studiolandskap.

Någonstans mitt i inspelningen förefaller man ha anat katastrofen och öst på med lågkomik om jakspyor och brinnande rumpor som behöver smisk. Möjligen kunde ett sång- och dansnummer av snömännen ha hjälpt. Det är annars ingen tvekan om att den tredje Mumien i så gott som alla kategorier är 2008 års Razzie-favorit, alltså den kalkongala som delar ut en slags anti-Oscar till årets sämsta filmprestationer.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-08-08.