Morgan Pålsson – världsreporter

Sverige, 2008. Regi: Fredmorgan pålssonrik Boklund. Skådespelare: Anders Jansson, Johan Wester, Suzanne Reuter, Rolf Skoglund. Längd: 1.24.

Det finns ämnen skräddarsydda att bli filmkomedi. En oduglig men uppblåst utrikeskorrespondent som hamnar i ett scoop utan att förstå situationens allvar trots att nyheten  hoppat upp och bitit honom i röven är just ett sådant. Tänk vilka komiska möjligheter mellan krigsfronter och hotellbarer, så många anekdoter och skrönor ur reportageböcker att ösa ur.

Tyvärr är de inte med i Morgan Pålsson – världsreporter. I stället har filmen gott om scener där titelfiguren tittar fåraktigt in i kameran inför skeptiska blickar från sin luttrade filmfotograf, den betydligt intelligentare Robert Flycht. Förgäves väntar man sedan på någon bitande replik eller situationskomisk poäng. Om man nu inte tycker det är skojigt när Morgan säger ”IKEA” eller ”ABBA” så fort han ska sprida sin svenskhet i utlandet.

En konkurrerande men kunnig reporter, norska Åse (med ett efternamn som liknar Seierstad), dyker upp och utlöser akut norgehat hos Morgan. Plats för en vitsduell, en sarkasmbatalj eller en bitchslappingmatch mellan länderna. Eller varför inte ett musikalnummer i stil med Moltas Eriksons elaka Norgevisa ur Mosebacke Monarki – följd av en norsk replik?

Men nej. Det blir något lamt om fjordar och lusekoftor medan Åses kamerakvinna grymtar ilsket på obegriplig dialekt.

Filmen har en (!) kul scen och det är när Pålsson & Flycht hamnar i klorna på ett banditgäng, som  lämnar dem nergrävda upp till halsen att dö i öknen. För att liva upp stämningen lockar Morgan sin partner att leka olika sällskapslekar, och äntligen hittar man den råa, komiska nerv som passar det allvarliga ämnet. Det ögonblicket är kort, alldeles för kort.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-02-22.