Madagaskar 2

USA 2008madagascar_two_ver2. Madagascar: Escape 2 Africa. Regi: Eric Darnell och Tom McGrath. Röster i originalversionen: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith. Svenska röster: Björn Kjellman, Anders Lundin, Michael Nyqvist, Regina Lund. Längd: 1.28.

Idétorkan var uppenbar redan i Madagaskar (2006), som samplade ett helt filmbibliotek i stället för att arbeta fram ett eget manus värd namnet. Uppföljaren är mer sparsmakad och koncentrerar sig på en lätt omarbetning av Lejonkungen med korta citat från bland annat Joe och vulkanen och Twilight Zone-filmen.

Handlingen tar vid där Madagaskar slutar. Med hjälp av pingvinerna ska lejonet Alexander, zebran Marty, giraffen Melman och flodhästen Gloria försöka ta sig hem till zoo i New York i ett hoplappat flygplansvrak. Men i stället kraschlandar de i sitt ursprungliga hem på Afrikas savanner. Resten av handlingen blir en snällcrazyversion av förlagan ovan.

I marginalen händer det däremot intressantare saker. Pingvinerna har nämligen inte gett upp tanken på att bygga ett nytt plan för att fortsätta vidare över Atlanten, och i Afrika finns billig arbetskraft. En skock apor rekryteras för att göra grovarbetet, men när de inser vilka dåliga villkor de fått går de i strejk och tvingar den hårdkokte pingvinledaren Skepparen till förhandlingsbordet. Där möter han sin jämbördige motståndare i apornas fackombud.

Ställningskriget mellan pingvinerna och aporna är både roligare och mer spännande än resten av filmen tillsammans. Vem kunde ana att en arbetskonflikt skulle bli höjdpunkten i en animerad film?

Som i en film för sig själv befinner sig också lemurkungen Julien, men det är bara Sacha Baron Cohens tungpiska i originalversionen som får till den rätta snobbistiska snärten i kungens storhetsvansinniga mundiarré.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-11-21.