Livet från den andra sidan

USA 2008. Ghagle Eye 1-shtost Town. Regi: David Koepp. Skådespelare: Ricky Gervais, Greg Kinnear, Tea Leoni, Kristen Wiig. Längd: 1.42.

Uppdatering av klassikern Det spökar i stan (1937) med Greg Kinnear i Cary Grants roll som en död playboy vars spöke ställer till oreda för de levande. Den här gången är måltavlan inte en viktoriansk torris utan en misantrop, tandläkaren Bertram Pincus (Ricky Gervais), som ska tvingas börja leva igen.

Kinnear har tidigare visat sin komiska begåvning i bland annat Betty tur och retur men snubblar i Grants fotspår. Det är mer helyllegrabb än samvetslös odåga i hans Frank Herlihy. Inga riktigt vassa repliker har han heller att arbeta med.

I stället lutar sig filmen mot Gervais naturbegåvning för att vaska humor ur de mest förnedrande sociala situationer. Det lyckas man bäst med i filmens första hälft som är närmast en kavalkad av pinsamma möten och futtig gemenhet. Höjdpunkten är hans nederlag mot en kirurg och hennes advokat, som genom en encyklopedi av härskartekniker lyckas undvika att ta ansvar för att hans hjärta stannade under några minuter under en rutinoperation.

Men i den tillkrånglade kärlekshistorien med Franks änka Gwen (Téa Leoni) blir det mest sentimentalt och småtråkigt. Det är alltid varningsflagg när rollfigurerna själva skrattar åt skämten. Här sker det så ofta att man riktigt känner desperationen och idétorkan och börjar längta efter den obehagliga men åtminstone komiska gemenheten igen.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-12-12.