Kapten Ahab

FrankAhabrike/Sverige 2007. Capitaine Achab. Regi: Philippe Ramos. Skådespelare: Denis Lavant, Dominique Blanc, Philippe Katerine, Jacques Bonaffe. Längd: 1.37.

Kapten Ahab är en fri fantasi om en central gestalt i romanklassikern Moby Dick och en expanderad version av en kortfilm med samma namn som Ramos gjorde 2004. Här har inspelningen gjorts till en fransk-svensk produktion förlagd till Bohuslän, vilket syns alltför tydligt för att ge illusionen av Nordamerika.

Uppslaget är annars lysande, om än resultatet är svagt. Ahab fostras med tidstypisk misshandel, och hans erotiska fantasier om kvinnor med vit hy glider senare samman med hans hämndbegär mot den vita valen som tog hans ena ben.

Motivet utvecklas emellertid inte, och filmen spiller tid på utvikningar med vaga kopplingar till romanen. Mötena med stråtrövaren Jim Larsson och den milde landsbygdprästen har egentligen inget särskilt med Melvilles berättelse att göra. Prästen liknar exempelvis inte på något sätt romanens kärve fader Mapple (odödliggjord av Orson Welles i John Hustons filmversion från 1956).

Ramos regi är långsam, dröjande på ett sätt som inte motiveras av någon anmärkningsvärd talang för bildkomposition, klippningsrytm eller stiliserat skådespeleri. Tvärtom verkar han inte i det senare fallet kunna bestämma sig för om det ska vara naturalism eller marionettspel med levande aktörer. Det blir något lite mittemellan, som gör att den redan från början svaga dialogen klingar än mer teatral.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-05-23.