Iskariot

Sverige, 2008. Regi: Miko Lazic. Skådespelare: iskariotJacob Ericksson, Gustaf Skarsgård, Michael Nyqvist, Helena af Sandeberg. Längd: 1.24.

Iskariot handlar enligt affischen om ”två bröder – en skuld” men har ingen parallell till Nya Testamentets Judasberättelse. Vad den har är ett knarkdrama med två bröder inblandade och vackra, kontemplativa bilder – flera med spegelreflektioner i fönster – som just inte lägger något särskilt till dramat.

Trots brödernas gemensamma trauma i barndomen är psykologisk rimlighet inte filmens starka sida. Helena af Sandeberg är mest dekorativ och spelar den hopplöst förutsägbara rollen som avståndstagande men lojal fru till den stadgade av bröderna. Den ende någotsånär intressanta personligheten är Michael Nyqvists knarkboss, vars skruvade logik och hederskodex ligger helt i linje med en psykopats sätt att resonera.

Som helhet är detta ändå ett stort fall framåt för manusförfattaren Frank Ågren efter klichésoppan 9 millimeter med sina scarfacegangsters i förorten. I Iskariot har han och regissören Miko Lazic (Made in Yugoslavia) åtminstone försökt skildra en kriminell gråzon som går över alla samhällsgränser, in i alla bostadsområden. En kriminalitet som inte ser ut som en importprodukt utan bär en doft av svensk vardag.

Man undviker också kalkoneffekter genom att minimera dialogen, låta huvudpersonerna spela stramt på gränsen till uttryckslöst och tona ner våldsinslagen. I gengäld tappar filmen i spänning och energi. Den blir polerad men livlös.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-03-07.