Forbidden Kingdom

USA/Kina, 20forbidden_kingdom08. Regi: Rob Minkoff. Skådespelare: Jackie Chan, Jet Li, Michael Angarano, Liu Yifei. Längd: 1.44.

När Jackie Chan och Jet Li sent omsider förenas för första gången i en film blir det en charmig men knappast överraskande sammanfattning deras respektive karriärer. Chan är den komiskt akrobatiske spelevinken som specialiserat sig på en avväpnande fylle-kung fu som han återkommit till alltsedan Drunken Master 1978. Li kontrasterar med den stoiska, tystlåtna framtoning han blev känd för i Shaolin Temple– och Once Upon A Time in China-serierna.

Men eftersom den är en kinesisk-amerikansk produktion riktad till ungdomar som kanske inte har de rätta referensramarna, så har man också lagt in en Karate Kid-story kring Michael Angaranos småtriste loserhjälte. Han förflyttas genom magi (eller kanske bara ett slag i skallen, beroende på hur man ser det) tillbaka till karatefilmernas sagovärld där kung fu-action tillhör vardagssysslorna. Bägge stjärnorna blir hans läromästare, och som bonus får denne karatefilmmissbrukare dessutom en blyg flirt med popidolen Liu Yifeis väna hämnerska.

Yuen Woo-Pings (Matrix) koreografi av de akrobatiska vajerfighterna och Peter Paus (Crouching Tiger) filmfoto gör ingen genrekännare besviken men är också det en nostalgisk reminisens av the good old days. Tempot är högt, bilderna snygga, actionscenerna halsbrytande. På ljudbandet blandas kinesisk musik med amerikansk och ett stänk av Morricones spaghettivästerntoner.

Hade filmen släppts för tio-femton år sedan, skulle den ha känts som en frisk östanfläkt från Kinas drömfabriker. Nu blir den i stället en nostalgisk hyllningkavalkad i matinéupplaga till frontfigurerna Chan och Li.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-08-29.