10,000 B.C.

USA, 2008. Regi: Rolanten_thousand_b_cd Emmerich. Skådespelare: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Joel Virgel. Längd: 1.49.

Roland Emmerichs 10,000 B.C. har en doft av kitchklassikern One Million Years B.C, från 1966. Där jagades Raquel Welsh i tajt stenåldersbikini av leranimerade dinosaurier. Här härskar mer historiskt korrekta men hafsigt datoranimerade istidsmonster som salbeltandade tigrar och mammutar.

Annars är det samma bländvita jacketkronor glimmande mot teatersminkat smuts och bara en lätt tribalistisk uppdatering från kaliforniskt strandmode till karibisk rastafari.

Titeln kan få en att tro att de handlar om de första människorna på den amerikanska kontinenten. För djärvt och originellt för en postmodern rövarbaron som Emmerich förstås. Så han gör som han brukar: återanvänder. Sitt eget amerikanska genombrott Stargate kryddat med Apocalypto och De tio budorden.

Vi pratar brutal slavhandel med jägarfolk, som forslas till ett pyramidbygge under tyrannisk ledning av en gudalik gestalt som kanske har kommit från stjärnorna. Han utmanas av jägaren D’Leh, en profetiskt förebådad befriare av sitt folk. Eller i alla fall en av dem, stenåldersbaben Evolet. Dialogen är på samma halvknasiga nivå som handlingen, och enligt beprövad modell talar de snygga huvudpersonerna engelska och deras fula motståndare guttural rotvälska.

Dessvärre är tramset inte tillräckligt inspirerat för att göda en fullvuxen kalkon, knappt ens en liten kyckling.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-03-14.