Ond aning

USA 2007. Premonition. Regi: Mennan Yapo. Skådespelare: Sandra Bullocpremonitionk, Julian MacMahon, Kate Nelligan, Peter Stormare. Längd: 1.37.

Linda (Sandra Bullock) börjar efter maken Jims (Nip/Tuck-stjärnan Julian MacMahon) fatala bilolycka slumpmässigt återuppleva dagar både före och efter hans död. Snart krackelerar de inledande bildernas tomtebolycka för att blotta kontaktlöshet, tristess och undertryckta aggressioner. Bullock anstränger sig för att se härjad och psykotisk ut.

Men det som först förefaller vara en thrillerbetonad uppdatering av Cassavetes familjedrama En kvinna under påverkan byter snart spår till en new age-religiös vision av skuld och försoning som kunde vara signerad av kalkonregissören M. Night Shyamalan.

En präst talar om trons betydelse. Linda översätter det till en natt av sexuell healing, och hotet mot familjen avvärjs, om än med en omsorgsfullt signalerad och förutsägbar knorr. Liksom Shyamalans filmer har Ond aning ytligt tecknade karaktärer, plump symbolik och ett utstuderat långsamt tempo som ska signalera något slags själfullhet men egentligen bara röjer att upphovsmännen inte har något särskilt att förmedla.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-08-31.