Min granne Totoro

Japan 1988. Tonari to Totoro. Regi: Hayo Miyazamy_neighbor_totoroki. Röster: Noriko Hitaka, Chika Sakamoto, Shigesato Itoi, Sumi Shimamoto. Längd: 1:26.

Min granne Totoro är en av japanske animationsmästaren Miyazakis verkliga klassiker från Studio Ghibli och en film som verkligen passar de mindre barnen. Med sin akvarellpalett berättar den om det stora äventyret i stort och smått för den som håller tanken och sinnena öppna. Därför är det synd att den inte fått svensk dubbning, men i sällskap med lite vuxenhjälp kan det nog ändå gå bra.

Berättelsen utspelar sig för något halvsekel sedan, då Miyazaki själv var barn. Fyraåriga Mei och storasyster Satsuki flyttar med pappa från staden till ett hus på landet som är granne med stor och mystisk skog. När Mei och Satsuki börjar utforska omgivningarna träffar de en rad magiska varelser, bland andra den björnliknande Totoro.

I temat om det nya och det gamla Japan, och ingen kan ta fel på att Miyazaki med hjälp av gammaldags folktro och några egna fantasifoster vurmar för den värld av mystik och under som försvinner med det moderna samhället.

Ibland lutar han lite väl mycket åt kvasireligiöst new age-flum, och musiken har en gräll, klämkäck ton som skorrar falskt mot handlingen. Men i sina bästa stunder har Miyazaki en alldeles äkta och medryckande känsla för livets under mitt i vardagen som bara den mest blaserade cyniker kan motstå. Här är drömmen om den stora skatten inte pengar utan ekollon som kan bli nya vackra skogar. Tolkien hade känt sig hemma.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-03-30.