Kärlek på menyn

USA 2007. No Reservations. Regi: Scott Hicks.no_reservations Skådespelare: Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Abigail Breslin, Patricia Clarkson. Längd: 1:44.

Kärlek på menyn är en amerikansk nyinspelning av Sandra Nettelbacks tyska publiksuccé Bella Martha (2002) med handlingen förlagd till Manhattans trendiga restaurangvärld. Den perfektionistiska stjärnkocken Martha har blivit Kate (Catherine Zeta-Jones) för att leda tankarna till Shakespeares Så tuktas en argbigga. Och den tokroligt hyperitalienske Mario har förvandlats till lättbohemen Nick (Aaron Eckhart).

Annars är det sig likt också i förhållande till den romantiska komedin i allmänhet. Motsatserna dras till varandra, bråk byts mot kärleksgnabb och när relationerna trasslar rycker nioåriga Zoe (Abigail Breslin från Little Miss Sunshine) ut som Cupido.

Filmen håller sig alltså lika neurotiskt till genrereceptet som Kate till sin matlagning, så nära att vi får se klichémontaget till en romantisk poplåt då kärleksparet bland annat: 1. Handlar på den bohemiska marknaden och matar varandra med godsaker. 2. Pratar och skrattar över ett glas vin. 3. Tränger in sig i en fotoautomat för att ta de där skojfriska bilderna som de sedan ska vårda resten av livet.

Det är proffsigt men alltför opersonligt och schablonmässigt. Stjärnorna ser mest ut som turister i tillvaron med stajlade frisyrer och garderober av produktplacerade märkeskläder i en kärlekshistoria på autopilot.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-09-14.