Interview

USA, 2007. Regi: Sinterview_ver2teve Buscemi. Skådespelare: Steve Buscemi, Sienna Miller. Längd: 1.26.

Interview var den första av tre amerikanska nyinspelningar som den nederländske regissören Theo van Gogh planerade göra av sina mest kända filmer innan han 2004 mördades på öppen gata av en muslimsk fanatiker. I stället har Steve Buscemi genomfört projektet som planerat, med sig själv och Sienna Miller i huvudrollerna. De andra två slutförs av Stanley Tucci (Blind date) respektive John Turturro (1-900).

Från vad jag sett av van Goghs filmstil så imiterar Buscemi den väl: handhållen videokamera som rör sig skakigt runt i scenrummet i stället för att klippa mellan olika kameravinklar. Greppet har numera blivit så vanligt att det knappast känns fräscht längre. Snarare leder det, med några få märkbara undantag, till slarviga bildkompositioner i en film som kräver motsatsen. Till en del kompenseras det dock av en tät klippning och utmärkt skådespeleri.

Som i de flesta av van Goghs filmer är Interview ett kammardrama om könsroller, maktspel och livslögner. Buscemi spelar en avdankad krigskorrespondent som skickas på det i hans ögon förnedrande uppdraget att intervjua sexiga filmstjärnan Katya (Miller). Det första ömsesidigt föraktfulla mötet på en restaurang övertygar, men när de sedan fortsätter plåga varandra i hennes lyxlya blir premisserna långsökta.

Men överser man med det svårbegripliga i att en ung filmstjärna frivilligt skulle släpa hem en gallsprängd, medelålders murvel snokande efter sensationalistiskt nyhetsstoff blir det intima dramat ganska intressant. Kasten mellan förställningar och blottade nervpunkter blandas på ett sätt som påminner i sina bästa stunder om Bergmans eller Strindbergs kammarspel.

Det där riktigt påträngande obehaget eller engagemanget infinner sig emellertid aldrig. Kanske beror det på att huvudpersonernas cyniska förhållningssätt hindrar dem att riktigt tappa kontrollen över känslolivet. I stället bekräftar slutbilderna den svartsyn som Katya – eller är det hennes rollkaraktär i tv-såpan? – ger uttryck för i sin dagbok.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-12-14.