Förvisningen

Ryssland 2007. Izganie. Regi: Andrej Zvjagincev. Skådespelare: Konstantin Lavronenko, Aleksandr Balujev, Maksim Shibajev, Maria Bonnevie.förvisningen Längd: 2.30.

Dramat ruvar under ytan på de vardagliga bestyr under ordknappa dialoger som upptar en stor del av filmens speltid. Man talar ryska, men filmen har genom inspelningsplatser i Frankrike, Belgien och Moldavien och en obestämbar tid i ett 1950/60-tal frilagts från en bestämd kulturell kontext.

Regissören har jämförts med Tarkovskij, men undantaget ett klipp till ett pussel föreställande Maria Bebådelse under en abort är symboliken av tämligen klassiskt europeiskt konstfilmsmärke i tradition från Antonioni och Bergman. Äktenskapets sönderfall speglas i det förfallna sommarhuset. Varje ord, varje gest mellan makarna markerar distans, inte närhet.

Det idylliska sommarlandskapet omkring dem står som en ironisk kontrast till den tragedi som mot slutet fullkomnas i en lång återblick. Möjligen är det den skruvningen som inspirerat den armenisk-amerikanske författaren William Saroyan att ge sin romanförlaga från 1953 den grymma titeln The Laughing Matter.

Speltiden är dock väl lång även för ett så stämningsfyllt och laddat drama som det här, och de många transportsträckorna och inbrytande utvikningarna distraherar från kärnan i berättelsen. Minst en halvtimmes nerkortning hade fokuserat på filmens verkliga styrka: det avskalade men precisa samspelet mellan huvudrollsinnehavarna.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-11-23.