Bondgården

USA 2006. Barnyard. Regi: Steve Oedekerbarnyardk. Röster i originalversionen: Sam Elliott, Courtney Cox, Kevin James, Danny Glover. Svenska röster: Tommy Nilsson, Dogge Doggelito, Malin Berghagen, Jan Åström. Längd: 1.30.

Av skämttecknaren Gary Larson har vi fått lära oss att så snart bonden vänt ryggen till på gården ställer sig djuren på bakbenen och diskuterar kvantfysik. Eller festar loss, som i Bondgården.

Dessvärre innehåller filmen inte ett spår av Larsons nyskapande humor. Platta skämt, likgiltiga musikalnummer och sentimentala schabloner är i stället fyllnadsmaterial till en Lejonkungen-plagierande handling om en tonårsko som tar över faderns kamp mot en flock prärievargar från helvetet.

Ett i raden av besynnerliga infall är att göra korna till både pojkar och flickor (inklusive juver) utan att det finns någon komisk eller könspolitisk poäng. Särskilt malplacerat är det eftersom de andra djuren har blankpolerade Barbieskrev och könsrollerna är ytterst traditionella, såsom det brukar vara i tecknad barnfilm.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-01-12.