Bobby

USA, 2006. Regi: Emilio Estevez. Skådebobbyspelare: Helen Hunt, Anthony Hopkins, Elijah Wood, Harry Belafonte. Längd: 2.00.

I sin bok I May Not Get There with You skriver Michael Eric Dyson om hur Martin Luther King kanoniserats och rent av förgudligats till den grad att hans politiska idéer helt glömts bort. Det har gått så långt att den republikanska högern börjat citera King för att kritisera dagens medborgaraktivister.

En liknande Messiasgestalt blir Robert ”Bobby” Kennedy i Emilio Estevez stjärnspäckade episodfilm när han en junikväll 1968 anländer till Ambassador Hotel i Los Angeles för att hela både nationen och de 22 hoppfulla och trasiga existenser som väntar på honom.

Kennedys politik – återgiven i några ljudklipp med den verklige Bobby – behandlas egentligen som ett melodiradioskval bakom 1960-talsnostalgiska popkulturreferenser till mode, frisyrer, knark, film, sport, musik och sex. Huvuddelen av filmen består av en serie osammanhängande scener som trivialiserar snarare än fördjupar bilden dåtidens USA.

Till enskilda ljusglimtar hör Sharon Stones nyanserade porträtt av en åldrande skönhetsexpert med salong på hotellet, där hennes make (William H. Macy) både arbetar och vänsterprasslar. Men störst utrymme får en kalkonartad LSD-tripp för två av Kennedys valarbetare och Aston Kutchers Buttericks-utklädda hippieguru. Det säger allt om den här filmens ambitioner.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-02-09.