300

USA 2007. Regi: Zack Snyder. Skådespelare: Gerarthree_hundred_ver4d Butler, Lena Heady, Dominic West, Rodrigo Santoro. Längd: 1:57.

Berättelsen om de 300 spartanerna som år 480 f.kr. i det trånga passet Thermopyle (”Eldporten”) höll stånd i flera dagar mot en persisk invasionsarmé på flera hundratusen man är central för Europas historiska identitet. Länge har slaget använts som bild för hur den demokratiske David höll stånd mot en tyrannisk Goliat. Men för Hitler var spartanerna en tysk herrefolksstam (från Schleswig-Holstein) som här bevisade sin överlägsenhet mot horderna av asiatiska ”undermänniskor”.

Båda läsningarna är möjliga i Frank Millers seriealbum från 1998 och Zack Snyders slaviskt trogna filmatisering, komplett med koppartintad färgton och hög kontrast i gråskalan. Iscensättningen, med sina stiliserade, datoranimerade landskap och heroiskt poserande alfahannar som ryter fram odödliga repliker, påminner om en Wagneropera men skulle med en lätt skruvning kunna göras till en Monty Python-parodi på nazikonst.

Här står en ultramaskulin elitstyrka beredd att gå i döden för sin ära mot ett människohav av anonyma barbarer – en del bokstavligen deformerade så att de liknar Tolkiens orcher – under en kung som lockar till fördärv med pengar, kvinnor och världslig makt. Serien/filmen 300 är alltså helt och hållet legend, inte någon kritisk historieskildring.

Behållningen ligger i en imponerande bilddesign, precision i actionklippningen och skådespelare som lyckas blåsa liv sina grandiosa rollgestalter. Skotten Gerard Butler (Phantom of the Opera) spelar kung Leonidas – sliten mellan lagen och samvetet. Brasilianske aktören Rodrigo Santoro (Lost) gör däremot en ohämmad primadonnaroll som den sminkade, piercingperforerade halvguden och perserkungen Xerxes.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-04-04.