The Hills Have Eyes

USA 2006. Regi: Alexandre Aja. Skåhills_have_eyesdespelare: Aaron Stanford, Vanessa Shaw, Ted Levine, Michael Bailey Smith. Längd: 1:47.

Franske skräckfilmaren Alexandre Ajas uppdatering av Wes Cravens 1970-talsklassiker The Hills Have Eyes är en skräpig, grym och sadistisk äckelshow som får Saw II och Hostel att blekna i jämförelse. Men den är inte obegåvat iscensatt för maximal chockverkan, även om Ajas här som i genombrottsfilmen Switchblade Romance (originaltitel: Haute tension) totalt ignorerar all karaktärspsykologi och logik till förmån för en renodlad allegori.

Redan i Cravens förlaga hade mötet mellan den amerikanska medelklassfamiljen och dess kannibalistiska skattspegelbild i New Mexicos kärnvapentestområde tydliga referenser till både folkmordet på indianerna och kriget i Vietnam. År 2006 går associationerna från kalla krigets imperialistiska krigföring till dagens demoniserade fiender i Afghanistan och Irak.

Då som nu smälter fiendebilderna samman till en slags Frankensteins monster, som först skapats till avbild av USAs agressiva krigspolitik och som sedan hemsöker amerikanerna mitt i deras vardag på hemmaplan.

För säkerhets skull understryks budskapet i ett tal som en av de genetiskt deformerade mutanterna håller drygt halvvägs in i filmen, strax innan en annan familjemedlem får en amerikansk flagga planterad i skallen. Den bilden är också typisk för Ajas chict nybrutala sensibilitet, svingad som en slägghammare mot publikens förmodat känsloavtrubbade själar.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-03-24.