Saw III

USA,saw_iii 2006. Regi: Darren Lynn Bousman. Skådespelare: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus MacFayden, Bahar Soomekh. Längd: 1:48.

I den senaste och kanske sista filmen om den lekfulle galningen Jigsaw (Tobin Bell) ligger denne för döden med cancer i hjärnans frontallob (vilket alltså ska förklara hans psykopatiska tillstånd). Men nu har han fått en assistent i tidigare tortyroffret Amanda (se SAW, 2004), som är om möjligt ännu knäppare än sin läromästare.

Återigen konstrueras en sadistisk tortyrlek med det långsökta syftet att bygga upp offrets moralkänsla och livslust. Fast egentligen är ramhandlingen mest en förevändning för en närgången, monoton och poänglös skräckelshow i skit, spyor, blod och mänsklig förnedring – en fejkad dokusåpa med skådespelare.

Stora delar av del III går dessutom åt till att backa tillbaka till händelser i de tidigare filmerna, och som om det inte var nog summerar man även den här filmens handling mot slutet. Tydligen tror upphovsmännen till Saw III att publiken är lika trögfattad som deras film är enfaldig.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-11-17.