På andra sidan häcken

USA 2006. Overover_the_hedge_ver3 the Hedge. Regi: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick. Röster i originalversionen: Bruce Willis, Garry Shandling, Nick Nolte, Wanda Sykes. Svenska röster: Rafael Edholm, Martin Timell, David Bexelius, Andreas Nilsson. Längd: 1:25.

DreamWorks filmversion är en förenklad upplaga av den ibland intellektuellt finurliga serieförlagan. Ändå lyckas den bättre än många andra animationer för barn att också ha en del osökta dialogpartier och referenser som uppenbart riktas till de vuxna i publiken.

Filmen tar också upp ett aktuellt ämne om människans förhållande till naturen, oftast antingen romantisk eller demonisk. Här finns bådadera på människornas sida av häcken. På natursidan visar emellertid djuren upp en betydligt större och skala, från brutal ondska via vanlig småskurenhet till osjälvisk godhet. Ungefär som vi människor själva.

Men även om rollgalleriet och själva upplägget för berättelsen är både fyndigt och träffande, så gäller det inte det själva komiken. Här kör gagsen och den sedelärande berättelsen in på alldeles för upptrampad mark.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-09-22.