Lilla kycklingen

USA 2005. Chicken chicken_littleLittle. Regi: Mark Dindal. Röster i originalversionen: Zach Braff, Joan Cusack, Garry Marshall. Svenska röster: David Hellenius, Christine Meltzer, Peter Magnusson. Längd: 1:21.

Hysteriskt försök att göra en ny Shrek. Men det bidde bara ännu en i raden av det senaste decenniets många medelmåttiga animationslångfilmer från Disney. Intertextuella referenser till bland annat War of the Worlds, Independence Day och Indiana Jones-filmerna mixas med förment trendig tonårsjargong och massiv självironi, där till och med heligförklarade Musse Pigg utsätts för en (mycket mild) drift av Mushusets tecknare.

Men inget av skämten lyfter. Därtill är de alltför konstruerade och lama. Kanske inte så konstigt när de mest är till för att bygga ut en nyinspelning av en åtta minuter lång kortfilm som Disney gjorde med samma titel 1943 och som nu aktuell på Disneys senaste DVD-samlingsbox av rariteter. Bristen på fantasi och originella uppslag riktigt strålar ut från den nya filmen.

För den fortsatta animationsproduktionens skull är det därför tur för Disney att man köpt upp Pixar och fått bolaget konstnärlige ledare John Lasseter som idéspruta. Filmer som Lilla kycklingen är knappt värd att bli en fotnot i bolagets historia.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-02-03.