Lemming

Frankrike 2005. Regi: Dominik Moll. Skådesplemmingelare: Charlotte Rampling, Laurent Lucas, Charlotte Gainsbourg, André Dussolier. Längd: 2:10.

Mardrömsmiddag med chefen. Lämmel i avloppsröret. Självmord i gästrummet. Hastig personlighetsförändring hos frun. Det är några ingredienser som kanske, kanske inte, har samband med varandra i Dominik Molls (Harry – en vän som vill dig väl) surrealistiska thriller.

Moll och medförfattaren Gilles Marchand introducerar sin huvudperson, konflikträdde elektronikingenjören Alain, som uppfinnare av en flygande, allseende webbkamera. Sedan raserar de ironiskt hela hans rosenskimrande föreställningsvärld och livslögn.

Lemming lever högt på oväntade omkastningar och tar god hjälp av framförallt subjektivt ljud och hastigt inbrytande musik för att understryka den absurda mardrömstillvaro som Alain kastas in i. Dessvärre åtföljs det inte av någon särskild uppfinningsrikedom i bildberättandet, där en tätare klippning och mer vågat kameraarbete hade höjt filmen betydligt.

Inte heller får thrillerintrigen någon intressant social, psykologisk eller symbolisk resonans. Och efter slutknorrens fyrkantiga tillrättaläggande av lämmelmysteriet förefaller det som om premisserna bara är en tom gimmick, om än kul för stunden.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-03-24.