Lady in the Water

USA 2006. Regi: M. Niglady_in_the_waterht Shyamalan. Skådespelare: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Bob Balaban, Jeffrey Wright. Längd: 1:50.

En alabasterhyad havsnymf dyker upp en natt i ett hyreshus för att inspirera invånarna till att rädda mänskligheten. Medan hon kopplar av med långdusch letar husets vicevärd upp bland annat en manisk korsordslösare, ett gäng marijuanarökande segskallar, en köksbordsfilosof som skriver ner sina vardagsfunderingar i ”The Cookbook” och en avdankad författarinna som drar till sig fjärilar.

Andäktigt samlas alla för en kvasireligiös ceremoni så att en jätteörn ska kunna hämta hem nymfen innan några av filmhistoriens knasigaste monster kring husets swimmingpool tar kål på henne.

New age-satir? Utflippad komedi? Självmedveten kalkonfilm? Nej, det är den senaste i raden av M. Night Shyamalans naivt gravallvarliga, segdragna, obegåvade och häpnadsväckande banala filmer. Inte ett uns av trovärdig psykologi, intressant symbolvärld, berättarlogik eller ens skojfrisk idioti kan skådas här.

Om ändå kalkonmästaren Ed Wood hade fått regissera…

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-09-16.