Hemma bäst

USA 2006. Failure to Launch. Regi: Tom Dey. Skådespelare: Matthew McConafailure_to_launch_ver2ughey, Sarah Jessica Parker, Zooey Deschanel, Kathy Bates. Längd: 1:37.

35-årige Tripp har bokstavligen dröjt sig i föräldrahemmets bekymmerslösa tonårstid. Föräldrarna anlitar därför proffs-ungkarlsdödaren Paula för att få honom att flytta hemifrån.

Upplagt för sofistikerad sexkomedi? Nja, filmen refererar inledningsvis till klassikern En skön historia (1940). Men vid det förutsägbara och sockerövermättade slutet framstår den snarare som en dålig high school-rulle. Med skolavslutningen sisådär femton år bakom sig.

Huvudpersonerna är infantila, välgymmade kroppar med bländvita jacketkronor och själskriser inkopierade från någon dussinroman. Handlingen ser ut att vilja utforska de dramatiska premisserna om möjligheten till kärlek i cynismens och dokusåpornas epok men orkar inte mer än att bli en animerad fansajt för beundrare av McConaughey och Parker.

Han kör sina dryga Södern-diftonger och poserar gärna i skrotpumpad bar överkropp. Hon är i allt väsentligt det söta lilla yrvädret från Sex and the City som döljer en oskuldsfull lantlolla bakom den gatsmarta storstadsfasaden.

De är – förstås – bestämda att komma samman. Inte av Ödet. Inte av Själarnas Harmoni. Eller av Den Stora Hormonvulkanen. Utan, tycks det, enbart av filmbolagets marknadsavdelning.

Det kanske är förklaringen till att det aldrig slår gnistor – romantiska eller komiska – mellan dem.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-04-21.