Get Rich or Die Tryin’

USA 2005. Regi: Jim Sheridan. Skådespelarget_rich_or_die_tryine: Curtis ”50 Cent” Jackson, Joy Bryant, Terrence Howard, Bill Duke. Längd: 1:57.

Irländaren Jim Sheridans (Min vänstra fot) halvbiografiska skildring av Curtis ”50 Cent” Jacksons – här kallad Marcus – klassresa från knarkhandeln i New York till gangstarap-stjärna på världsscenen har alla förutsättningar att bli en amerikansk samhällsskildring i klass med Gudfadern. Tyvärr har det bara blivit en anonym smågangsterrulle till videobutikens dussinkollektion i genren.

Liksom protestrappens suggestiva berättelser om klass- och rasförtryck i början av 1980-talet senare ersattes av gangstarappens sexistiska grötrim, förskjuter Sheridan perspektivet från en social analys till en sentimental, standardberättelse om stjärnans resa från rännsten till rikedom. Frälsningen från tonårsbrottsligheten ligger inte i något intellektuellt uppvaknande, utan i att hitta trofast kärlek bland alla partajande bikini-bitcher.

Men inte ens som sentimental hjärtevärmare förmår Get Rich övertyga, främst eftersom skådespeleriet nästan genomgående håller sig på zombie-nivå. Jag tycker till och med det ser ut som om 50 Cent själv håller på att somna i flera scener. Kanske tycker även han att den här uppsnyggade historien är alltför tillrättalagd för att kunna beröra.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-04-28.