Familj på väg

USA 2006. RV. rvRegi: Barry Sonnenfeld. Med: Robin Williams, Cheryl Hines, Jeff Daniels, Kristin Chenowth. Längd: 1:38.

Den här sommaren har bjudit på bimbofierade plagiat av bland annat Splash (Aquamarine) och Skruva den som Beckham (She’s the Man). Nu kommer Familj på väg, en urblekt och dumtrist version av den redan medelmåttiga familjesemestern-från-helvetet-filmen Ett päron till farsa på semester från 1983.

Chevy Chase är utbytt mot Robin Williams – eller snarare en sliten skugga av den före detta rolige Williams – som ger sig ut på vägarna mot Colorado i en husbil, en RV. Officiellt för att spendera ”quality time” med sin dysfunktionella familj. Inofficiellt för att hjälpa sin stora och elaka företagsjätte överta några mindre läskeblaskfabrikanter i Boulder, Colorado.

Vägen dit blir en mardrömsfärd snitslad med oväder, påträngande countrysångarfamiljen Gornicke, hotfulla tvättbjörnar och överfylld septitank. Vi har sett allt förut. Det var måttligt roligt då. Det är enbart segt nu.

Regissören Barry Sonnenfelds tidigare komedibegåvning (Get Shorty, Men in Black) tycks ha fått en överdos socker i tanken. Men sorgligast är det att se Williams, som med halvhjärtade slapstickrutiner och krampaktigt grimaserande försöker rädda en hopplös berättelse.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-08-25.