Click

USA 2click_ver4006. Regi: Frank Coraci. Med: Adam Sandler, Christopher Walken, Kate Beckinsale, David Hasselhoff. Längd: 1:38.

Click är något så ovanligt under senare år som en modern moralitet om vardagsmänniskan, lätt inspirerad av Frank Capra-klassikern Livet är underbart (1946): En stressad arkitekt i karriären kommer över en universalfjärrkontroll som bokstavligen kontrollerar universum. Han kan hoppa fram och tillbaka i tiden, sänka volymen på hund, fru och barn och trycka på ”skip” när han vill hoppa över trista vardagsrutiner.

Snart har hans val lagrats i moinnet på fjärrkontrollen, som löper amok på autopilot. Och så går det ungefär som John Cleeses neurotiske hotellägare i Fawlty Towers (1975–79) föreställer sig: ”Svisch! Vad var det? Ditt liv! Kan jag få ett till? Ledsen!”

Kul och snillrikt uppslag, men med den obegåvade enfaldighetsgurun Adam Sandler i huvudrollen förfaller snart filmen till två för honom välbekanta lägen: dasshumor och sliskig sentimentalitet. Bådadera är lika svåruthärdliga.

Exempel på det första är scenen där han hämnas på chefen (David Hasselhoff) genom att trycka på ”Paus”, gå upp på skrivbordet och fisa denne i ansiktet. Det senare flödar över i en lång rad slutscener, där Sandlers elake och stentriste arkitekt ångrar sitt liv och plötsligt överöses av en oförtjänt och helt osannolik kärlek från sin familj.

I marginalen lyckas emellertid Christopher Walken göra en liten kul krumelur som galen vetenskapsman. De få ögonblick han är med ter sig Sandlers stjärnstatus än mer ofattbar.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-09-08.