C.R.A.Z.Y.

Kanada 2005. Regi: Jean-Marc Valée. Skådespelare: Marc_r_a_z_y_ver3c-André Grodin, Emile Valée, Michel Côté, Danielle Proulx. Längd: 2:05.

Fransk-kanadensiska uppväxtdramat C.R.A.Z.Y. är Jean-Marc Valées sjätte långfilm, men den första som kommer på bio i Sverige. För den flitige cineasten är emellertid ämnet desto mer välbekant från senare år: En pojke som inte är som andra växer upp i en traditionellt patriarkal familj och upptäcker i tonåren att han är homosexuell.

För att överleva flyr han in i en fantasivärld, där hans utanförskap vittnar om hans speciella och kanske till och med upphöjda status i världen. Här tror exempelvis huvudpersonen Zac (Emile Valée/Marc-André Grodin) och hans mamma (Danielle Proulx) att han har magiskt helande krafter och kanske till och med står i direktkontakt med Jesus. De har ju trots allt samma födelsedag, den 25 december.

Velvet Goldmine (1998) och TARNATION (2004) är de två både tematiskt och konstnärligt besläktade filmer man omedelbart kommer att tänka på. Dessvärre förlorar C.R.A.Z.Y. på den jämförelsen. Valée har samma ambition som sina kollegor att berätta om ett identitetssökande i gränslandet mellan dröm och verklighet men gör det på tok för konventionellt och segdraget.

Filmen saknar både estetiskt och erotiskt temperament och hade vunnit på att kortas en halvtimme. Likaså slarvar Valée med de utmärkta skådespelarna. Proulx, Grodin och Michel Côté (pappan) får lysa, men de övriga – främst Zacs bröder – stannar vid vagt tecknade stereotyper.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-09-08.