Asterix och vikingarna

Frankrike/Danmark 2006. Asterix et lasterix_et_les_vikingses vikings. Regi: Jesper Møller, Stefan Fjeldmark. Svenska röster: Reine Brynolfsson, Ulf Larsson, Jakob Stadell, Claudia Galli. Längd: 1:19.

Asterix och vikingarna är inte ett av tecknarduon Albert Uderzo & René Goscinny bättre album om de sturska kelterna. Till skillnad från betydligt roligare möten med britter, spanjorer, belgare och schweizare, lyckas de aldrig få någon kläm på den fornnordiska kulturen. Vikingarna framställs helt enkelt som korkade upplagor av kelterna själva.

Det enda som någotsånär prickar rätt är nordbornas svårigheter med metaforik och abstrakt tänkande, en biprodukt av den fortfarande utbredda antiintellektualismen. Men det blir lite segdraget att bygga hela komiken i en historia på missuppfattningen av uttrycket ”Fruktan ger dig vingar”.

Den fransk-danska bolagsgrupp som producerat filmversionen har gjort en del förändringar för att uppdatera den snart fyrtioåriga berättelsen. Inredningsintresserade vikingahustrun Vikea och hennes dotter, ur-feministen Abba, är de mest märkbara. Endast den senare har någon betydelse för handlingen, men märkligt nog inte som skönsjungande valkyria.

I stället är det, som i serien, rockande keltertonåringen och Majestix brorson Goudrix som står för den förmodat säljande musiken till filmen. Låtvalet i musikalinslagen har emellertid blivit minst sagt märkligt gammaldags med tanke på målgruppen: ”Super Freak” och ”Eye of the Tiger”?!

I den för serien otypiskt romantiska finalen får dock Céline Dion brista ut i ”Let Your Heart Decide”. Möjligen ett inslag riktat till kärleksintresserade unga flickor i salongen.

Tekniskt är filmen en hyfsad 2D-animation, med någotsånär uttrycksfulla huvudfigurer i förgrunden. Värre blir det om man låter blicken vandra mot bildernas ytterkanter och bakgrund, där det varken finns särskilt mycket rörelse och detaljer. Även här känns det rejält gammaldags eller som om filmen borde ha gått direkt till dvd.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-08-18.