Yu-Gi-Oh! – filmen

Japan 2004. Yugio: yu_gi_oh_ver1Gekijo-ban. Regi: Hatsuki Tsuji. Svenska röster: Torsten Wahlund, Johan Svensson, Viktor Kihlsberg, Mia Kihl. Längd: 1:29.

Producenten Norman Grossfeld, som också ansvarat för Pokémon både på TV och bio, står även bakom denna, snarlika produkt baserad på en just nu TV4-sänd serie efter en rad tecknade manga-album. I allt väsentligt är produkterna snarlika: Handlingen är en lövtunn historia om något ondskefullt som av oklara anledningar hotar jorden och bara kan besegras av en mästare i gladiatorspel med monsterkort.

Men egentligen är huvudattraktionen en serie löst sammanflätade dueller mellan kortens olika monster för att lära de yngre barnen spelreglerna och på så sätt få dem att samla korten. En och en halvtimme produktplacering, alltså. Och en rejält tråkig sådan. För här ska man klämma in samtliga bas- och kombinationsmonster samt alla trickkort tänkbara. Det blir som att sitta igenom en omfattande men mördande tråkig spelmanual med de mest besynnerliga undantagsregler och trumfkort.

Liksom Pokémon är Yu-Gi-Oh! ett tydligt hafsverk av dåligt ritade och ofta helt statiska teckningar med fejkade kamerarörelser och endast mekaniska munrörelser hos karaktärerna. Det är bara att beklaga när det finns betydligt intressantare och mer välgjorda, japanska animefilmer som borde komma upp på den svenska biorepertoaren, till exempel Hayao (Spirited Away) Miazakis nya film Howl’s Moving Castle eller del två av Matrix-förebilden Ghost in the Shell.

© Michael Tapper, 2005. Sydsvenska Dagbladet 2005-01-17.