The Grudge

USA 2004. grudgeRegi: Takashi Shimuzu. Skådespelare: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, KaDee Strickland, Clea DuVall. Längd: 1:31.

Takashi Shimuzus amerikanska nyinspelning av sin egen Ju-on (2003) är den femte versionen i ordningen sedan 2000 (två direkt till video och två filmversioner i Japan) och har inte blivit stort mycket bättre trots högre budget, datoranimerade visuella effekter och ett trummhinneperforerande ljudspår. Det är i allt väsentligt en ultratraditionell spökhusberättelse med lite slappa stölder från Hideo Nakatas betydligt ruggigare och mer innovativa urbana legend, The Ring (1998). Den bästa rysarscenen här inbegriper just en suddig videofilm som hämtad direkt från den uppenbara förebilden.

Resten är bu-effekter till larmande musikcrescendon men utan någon större vilja att berätta något väsentligt som dröjer sig kvar efter filmens slut. Den lite skissartade bakgrundshistorien om en familjefars mord på fru och barn har en genklang av Stephen Kings skräckroman The Shining, men saknar all koppling till dennes användning av den efterföljande förbannelsen till en i djupare mening skrämmande metafor för den patriarkala familjeordningens mörkaste sidor.

© Michael Tapper, 2005. Sydsvenska Dagbladet 2005-01-14.